Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

 

    AΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ


        Αφορμή για την ανάρτηση αυτή αποτελεί η εξαγγελία  των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση (?) του προβλήματος της μακρόχρονης καθυστέρησης στην έκδοση χιλιάδων συντάξεων. Εμείς θα ασχοληθούμε σήμερα με το πρόβλημα αυτό,όσον αφορά στις συντάξεις λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου.

        Κατά το παρελθόν και με αφορμή την τροποποίηση του ν.4387/2016 (λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου), διατυπώσαμε τις απόψεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει λάβει πλέον μορφή χιονοστιβάδος, με συνέπεια χιλιάδες πλέον υπό συνταξιοδότηση δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα,δεδομένης μάλιστα  και της μη αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων,το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχε νομοθετήσει μια χρηστή δημόσια διοίκηση.

        Τόσον ο υποφαινόμενος,όσο και άλλοι πλέον αρμόδιοι,λόγω της μακρόχρονης προσφοράς τους στην Υπηρεσία Συντάξεων του Δημοσίου του Γ.Λ.Κράτους, έγκριτοι συνάδελφοι,είχαμε επισημάνει εγκαίρως το άστοχο της απόφασης για την κατάργηση της Υπηρεσίας αυτής και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η νομοθέτησή της. Δυστυχώς ουδείς από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση(σημερινή κυβέρνηση) έτεινε ευήκοον ους ,για την τότε κυβέρνηση δεν το συζητάμε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σήμερα μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα,η επίλυση του οποίου καθίσταται με τις σημερινές συνθήκες εξόχως δυσχερής. Τα ίδια γράψαμε στην ιστοσελίδα μας με τον τίτλο ΩΔΕΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ...ΜΥΝ στις 25 Ιανουαρίου 2020 μετά την τροποποίηση του ανωτέρω νόμου με τις διατάξεις του ν.4670/2020.

         Και φθάνουμε στο σήμερα και στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ανακοινώσεις της οποίας που έχουν λάβει πλέον και τη μορφή νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος με την συγκρότηση Ομάδας  Έργου με επικεφαλής project manager και με αρμοδιότητα την  προς τούτο προετοιμασία και εισήγηση στην κυβέρνηση διοικητικών και νομοθετικών μέτρων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Παρέχεται δε η δυνατότητα στην Ομάδα αυτή να καταφεύγει, οσάκις το κρίνει σκόπιμο, στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έχει ανακοινωθεί η νομοθέτηση της απασχόλησης συνταξιούχων του e-EFKA,που έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων,  με 8μηνες συμβάσεις ανάθεσης έργου. Τέλος, προβλέπεται η κατ εξαίρεση μετακίνηση προσωπικού του δημοσίου(προφανώς πρόκειται για προσωπικό του Γ.Λ.Κράτους) στον e-EFKA για την ολοκλήρωση της απονομής συντάξεων.

         Ας μας επιτραπεί και πάλι να τονίσουμε για άλλη μιά φορά την αναποτελεσματικότητα των κατά καιρούς ληφθέντων, αλλά και των ανωτέρω μέτρων, καθόσον δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος,η οποία δεν είναι άλλη από την περιέλευση της αρμοδιότητας Κανονισμού και Πληρωμής των Συντάξεων του Δημοσίου από το Γ.Λ.Κράτους στον ΕΦΚΑ. Πρέπει να καταλάβει τόσο ο νέος Υπουργός Εργασίας, όσο και οι αρμόδιοι του ΕΦΚΑ, ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής απέτυχε παταγωδώς και μια γενναία απόφαση θα ήταν η επαναφορά των πραγμάτων στην προτεραία κατάσταση. Οι συντάξεις του δημοσίου παρουσιάζουν ιδιομορφία,απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις (τεχνογνωσία) που διαθέτει μόνο το προσωπικό τουυ Γ.Λ.Κράτους, και οτιδήποτε άλλο είναι εκ των προτέρων αποτυχημένο.Το γεγονός ότι, ο ΕΦΚΑ στήθηκε και λειτουργεί κατά το πρότυπο του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ,όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Υπουργός,αναδεικνύει περίτρανα την  αιτία του προβλήματος στο χώρο των δημοσιοϋπαλληλικών συντάξεων. Άλλη νομοθεσία,άλλες πρακτικές ,άλλη νοοτροπία,που απαιτούν χειρισμό των θεμάτων από ειδικευμένο προσωπικό. Εν προκειμένω αναφέρεται ότι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ανακοίνωση-κριτική επί των νέων μέτρων ,αναφέρει ορθά:  " Δεν γνώριζαν ότι για να βγεί μιά σύνταξη (λόγω της πολυνομίας κ.λπ) απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις,χρόνος και μεγάλη προσπάθεια?"

         Καταλήγοντας θεωρούμε λοιπόν ότι, εάν δεν γίνει η μεγάλη ανατροπή  με την επανασύσταση στο Γ.Λ.Κράτους της Γενικής Δ/νσης Χορήγησης Συντάξεων   Δημόσιου Τομέα και τη μεταφορά(επαναφορά) των σχετικών αρμοδιοτήτων από τον ΕΦΚΑ σ αυτήν,το πρόβλημα όσοι μάνατζερ και να οριστούν όχι μόνο  δεν θα επιλυθεί ,αλλά και θα επιδεινώνεται προϊόντος του χρόνου.Ουδείς άλλος πλην αυτών που επί σειρά ετών ασχολήθηκαν με το αντικείμενο και κατέχουν την τεχνογνωσία δε θα  μπορέσει να ανταποκριθεί και να βοηθήσει στην ανάταξη της κατάστασης. Όλα τα άλλα κρίνονται αναποτελεσματικά και θα επιδεινώσουν μετά βεβαιότητος  τη σημερινή χαοτική κατάσταση,με τα γνωστά αποτελέσματα.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.  Για την αντιγραφή Ευάγγελος Βεκρής Δ/ντής ε.τ.  Γ.Λ.Κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου