Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019






                                        Άσκηση για....... δυνατούς δημοσιονομικούς λύτες




                  Απευθύνομαι λοιπόν στους εκλεκτούς εν ενεργεία συναδέλφους και ιδιαίτερα εκείνους που υπηρετούν στη Δ/νση Δημοσιονομικών Κανόνων και θέτω ευθέως το ερώτημα  "Τι εφαρμόζεται για τον τρόπο αναλήψεως υποχρεώσεων υπό των κυρίων ή δευτερευόντων διατακτών των ν.π.δ.δ.,που δεν ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ") ???????
                  Για το θέμα αυτό παραθέτω τις απόψεις μου ,προκειμένω να συμβάλλω στην κάλυψη του εν προκειμένω νομοθετικού κενού.
                   Για τους ανωτέρω φορείς εφαρμόζονται,εαν βεβαίως δεν έχουν εξαιρεθεί,οι διατάξεις του ν.δ 496/1974,περί λογιστικού ν.π.δ.δ.,σε εκτέλεση του οποίου είχε εκδοθεί το π.δ.465/1975 "περί του τρόπου αναλήψεως δαπανών .....των ν.π.δ.δ". Το εν λόγω όμως π.δ. έχει καταργηθεί με τις διατάξεις του  αρθ.12 του π.δ.113/2010 και τούτο γιατί σύμφωνα με το άρθρο  2 του ν.3871/2010   που ίσχυε τότε, όλα ανεξαιρέτως τα ν.π.δ.δ. αποτελούσαν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος διατήρησης σε ισχύ του π.δ.465/1975 για μέρος των ν.π.δ.δ..Μετά την ισχύ όμως του ν.4270/2013, που επαναοριοθέτησε τη "Γενική Κυβέρνηση"(αρθ.14   ) και ενόψη έκδοσης του π.δ.80/2016  δημιουργήθηκε το πρόβλημα.
                   Υφίσταται ,πάντα κατά την άποψή μου, νομοθετικό κενό εν προκειμένω που θα πρέπει να καλυφθεί,αφού δεν υφίσταται σε ισχύ π.δ.το οποίο κατ εξουσιοδότηση των διατάξεων του αρθ.13,παρ.6. που ν.δ, 496/1974 να ρυθμίζει  τον τρόπο αναλήψεως υποχρεώσεων υπό του κυρίου ή των δευτερευόντων διατακτών των ν.π.δ.δ.- μη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,και να ορίζει  τις υποχρεώσεις των οργάνων αυτών. Μπορεί βεβαίως κάποιος να αντιτάξει ότι, εφόσον το άρθ.13 του π.δ. 80/2016 καταργεί στο σύνολό του το π.δ.113/2010, επανέρχεται αυτοδίκαια σε ισχύ το π.δ.475/1975  που είχε καταργηθεί με το άρθ.12 αυτού.Για το θέμα αυτό όμως είναι αντίθετη η νομολογία του ΣτΕ που απαιτεί τη ρητή επαναφορά  σε ισχύ του καταργημένου νομοθετήματος.
                    Θα μου πείτε βέβαια, τι κάθεσαι και ασχολείσαι μαυτά???? Πήγαινε κάνε κανένα μπάνιο στην Αμοργό.... Δουλιά δεν είχε ο διάολος και ......Εξηγούμαι όμως,μου ζητήθηκαν επί του θέματος οι απόψεις μου από αγαπητή φίλη και σας έκανα κοινωνούς αυτών. Περιμένω σχόλια καλό βράδυ.. Ε.Βεκρής ,Δ/ντής ε.τ.Γ.Λ.Κράτους.
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου